Učinkovit klima uređaj

Učinkoviti klima uređaj

S porastom ljetnih vrućina vaš će se klima uređaj dodatno opteretiti, a njegova učinkovitost može se drastično smanjiti. Nadalje, vaši će računi za struju skočiti u nebo dok pokušavate očuvati svoju kuću hladnom i udobnom. U nastavku su navedeni načini za ublažavanje opterećenja vašeg klimatizacijskog sustava i omogućavanje učinkovitijeg rada i smanjenje troškova na vašem računu za struju. Najvažnije je da redovno radite servis klima uređaja nakon što je dobro napravljena pravilna montaža klima uređaja.

Ugovorite servis klima uređaja

Jedan od najučinkovitijih načina povećanja učinkovitosti vašeg sustava je zakazivanje pregleda klima uređaja od strane stručnjaka. Provjera će otkriti sve temeljne probleme u izvedbi koji bi mogli ometati pravilan rad sustava. Nadalje, rutinsko održavanje produžit će životni vijek vaše klimatizacijske jedinice i dugoročno uštedjeti novac.

Očistite oko vanjskih jedinica

Da bi dobro radile, vanjske jedinice vašeg klima uređaja trebaju čistu i slobodnu cirkulaciju zraka. Ako je vaša vanjska jedinica zapriječena vegetacijom ili smečem, radi teže nego da se mjesto oko nje održava čistim. Pogrebite sve hrpe lišća i podrežite svu visoku travu, korov ili grmlje koji je niknuo oko vaše vanjske rashladne jedinice. Održavanje područja čistim poboljšat će učinkovitost rashladnog sustava.

Investirajte u pametni termostat

Izvrstan način da smanjite svoj račun za energiju je da isključite jedinicu dok je ne koristite. Ručno ćete podesiti termostat podizanjem temperature prije izlaska iz kuće ujutro i spuštanjem navečer. Međutim, zamjena starog termostata novim pametnim termostatom bolji je način da termostat bude funkcionalan za vas.

Pametni termostati automatski će promijeniti temperaturu na temelju programiranog rasporeda, a također će sniziti ili povećati temperaturu kada osjeti prisutnost ili odsutnost ljudi u kući. Ako svoj pametni termostat povežete s bežičnom vezom, možete kontrolirati temperaturu i sa svog pametnog telefona.

Izolirajte kanalizaciju

Primjećujete li otvorene kanale u svojoj pomoćnoj prostoriji, podrumu ili garaži? Ako to učinite, svaki hladan zrak u kanalima bi se zagrijao prije nego što stigne u vaš prostor. Vaša jedinica bi bila učinkovitija ako biste postavili izolaciju na ove izložene kanale. Time ćete uštedjeti mnogo novca na ljetnim troškovima grijanja.

Iskoristite gore navedene savjete ovog ljeta da vidite kako vam djeluju. Mala poboljšanja, kada se kombiniraju, mogu imati značajan utjecaj na količinu energije koja se koristi za hlađenje. Ne samo da možete uštedjeti novac, već ćete svoj dom učiniti ugodnijim.

Photo Max Rahubovskiy

Similar Posts