Prednosti gradnje s opekom

Opeka ili cigla, kamen i drvo najčešće su korišteni materijali u gradnji. Drvo je uvijek vrlo popularno i trenutno je vodeći materijal na tržištu. No, opeka ima prednost nad kamenom jer je otpornija na vremenske neprilike, kiseline i vatru.
Treba istaknuti i estetiku gdje se površina opeke ne prlja kao kod nekih drugih materijala, već nastaje patina koja pridonosi određenom šarmu fasade.

Upotreba cigle je vrlo široka i raznolika. Koristi se za gradnju kuća i vikendica, zgrada, garaža, industrijskih postrojenja, skladišta itd.

Prednosti objekata koji su građeni opekom su u čvrstoći i trajnosti. S redovitim održavanjem cigleni objekti mogu trajati i do sto godina. Nadalje, cigla je zahvalna zbog toplinskih, zvučno-izolacijskih i protupožarnih svojstava. Tu se naročito ističe porozna opeka koja se izrađuje poput klasične, a jedina razlika je u tome što se u glinenu smjesu doda sitni materijal koji izgori tijekom pečenja.

ŽNa tržištu postoje proizvođači koji su napredak tehnologije iskoristili za usavršavanje materijala i sada njihovi glineni blokovi omogućavaju jednostavnu i brzu gradnju. Rok isporuke mnogima je najbitnija stavka prilikom odabira kako izvođača radova, tako i materijala.

Važna prednost opeke svakako je ekološka osviještenost jer je glina za razliku od nekih drugih proizvoda ekološki prihvatljiv materijal.

Photo Pixabay

Similar Posts