Nedostatak željeza kod djece

Nedostatak željeza i djeca

Koliko je željeza potrebno djetetu? Američka pedijatrijska akademija preporučuje da mala djeca, djeca i tinejdžeri unose 8 miligrama željeza dnevno, dok bi dojenčad trebala primati 11 miligrama. I važno je dati svom djetetu pravu vrstu željeza – životinjski izvori se bolje apsorbiraju od biljnih izvora, iako roditelji vegetarijanci i vegani ne bi trebali paničariti ako njihova djeca ne jedu meso ili ribu – postoji mnogo biljne hrane koji sadrže željezo. Ali ostaje važno pitanje: što se događa kada vaše dijete ima manjak željeza u krvi?

Anemija

Nedostatak željeza može biti uzrokovan nedostatkom unosa, neadekvatnom apsorpcijom ili prekomjernim gubitkom. Najčešće se javlja kod djece zbog velikih potreba i male veličine tijela. Kada se nedostatak željeza ne riješi, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih rizika uključujući anemiju i zastoj u rastu. Najbolji način rješavanja ovog problema je promjena prehrane koja uključuje hranu bogatu željezom kao što je meso, perad, jaja, grah, leća, špinat i drugo tamno lisnato povrće. Dodaci prehrani također mogu biti potrebni ako nema promjena u prehrani tijekom vremena ili ako vaše dijete ima zdravstveno stanje koje ga sprječava da pravilno apsorbira hranjive tvari.

Problemi u ponašanju

Željezo je važan mineral za djecu, a kada ga nemaju dovoljno, to može dovesti do problema u ponašanju. Ako mislite da vašem djetetu možda nedostaje željeza, razgovarajte sa svojim liječnikom o provjeri razine hemoglobina. Postoji mnogo različitih načina za liječenje nedostatka željeza – neki će liječnici propisati dodatak željeza dok drugi mogu preporučiti holističkiji pristup. Važno je da poznajete znakove i simptome kako biste mogli poduzeti korake za rješavanje problema prije nego što se pogorša.

Loš školski uspjeh

Željezo je mineral neophodan za proizvodnju hemoglobina, koji pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kisik kroz tijelo. Kada u tijelu nema dovoljno željeza, to može uzrokovati probleme poput anemije i dovesti do smanjene mentalne funkcije. Niske razine željeza također mogu učiniti djecu podložnijom infekcijama i kroničnim bolestima, stoga je važno da ga unose dovoljno prehranom. Najčešći simptomi niske razine željeza u djece su umor, bezvoljnost, sklonost infekcijama, nemogućnost koncentracije i fizička slabost.

Problemi s rastom

Željezo je neophodno za zdrav rast i razvoj djece. Pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica, koje prenose kisik u sve dijelove tijela, uključujući i mozak. Bez dovoljno željeza, djeca možda neće moći jasno razmišljati ili postići najbolje rezultate u školi. Djeca također mogu imati više problema sa spavanjem, a njihov će imunološki sustav biti ugrožen. To znači da je veća vjerojatnost da će se razboljeti jer se ne mogu boriti protiv virusa i bakterija kako bi trebali.

Problemi s imunitetom

Nedostatak željeza može dovesti do problema s imunološkim sustavom, kognitivnom funkcijom i rastom. Također može uzrokovati želučane probleme i anemiju. Djeca s nedostatkom željeza mogu se osjećati umorno ili češće obolijevati. Kad su mlađi, mogu imati problema s koncentracijom i učenjem novih stvari jer njihov mozak ne dobiva potreban kisik. Anemija je stanje u kojem nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca za prijenos kisika u sve dijelove tijela, što uzrokuje osjećaj umora i slabosti. Ako vaše dijete pati od bilo kakvih simptoma povezanih s anemijom, razgovarajte sa svojim pedijatrom ili obiteljskim liječnikom o dodacima željeza koji su sigurni za djecu, kao io hrani koja je dobar izvor željeza.

Foto: Stephen Andrews

Similar Posts