povijest podova

Kuhinjski podovi

Kuhinjski podovi

Kuhinjski podovi, od svih podova u kućanstvu, su najzahtjevniji po pitanju održavanja. Stoga pri odabiru treba obratiti posebnu pažnju na materijale. U grubo, materijale za kuhinjske podove možemo podijeliti na prirodne i umjetne.

Prirodni materijali su: kamen, drvo i keramičke podloge a umjetni materijali laminati i linoleum.

Mogli bi reći da je kamen najatraktivnija podna obloga. Stoga mu je i cijena najviša. Odlikuje se izdržljivošću ali i specifičnim potrebama po pitanju održavanja. Masnoće koje nisu rijetkost na kuhinjskom podu teško se uklanjaju i mogu uzrokovati trajna oštećenja.

Drvene podne obloge koje se koriste u kuhinjama moraju biti posebno pripremljene kako bi bile otporne na vlagu i nečistoće koje su prisutne u kuhinji. Drveni pod će svakako djelovati toplo i atraktivno u prostoru.

Keramičke podloge u kuhinjama su najzastupljenije. Otporne su na nečistoće, lako se održavaju a i na tržištu postoji veliki broj različitih oblika i motiva. Keramičke pločice imaju jednu manu a ta je da se lako razbiju ako na njih padne težak predmen (što u kuhinjama i nije tako rijedak slučaj).

Laminati se danas sve češće koriste kao podne obloge. Najčešće imitiraju prirodno drvo. Vrlo su otporni i jeftini i iz tog razloga vrlo rašireni u primjeni.

Linoleum je još jedan od umjetnih materijala. Vrlo je otporan na habanje, nečistoće i vlagu te ga to čini vrlo prihvatljivim rješenjem za kuhinjske podove.

Pri odabiru kuhinjskog poda svakako uzmite u obzir  izgled kuhinje kako bi se pod što bolje uklopio u prostor. 

I ne zaboravite dobro razmisliti koliko truda i vremena želite utrošiti na održavanje kuhinjskog poda.


više o podovima potražite na stranici podovi.net

foto: Photo by Pixabay

Similar Posts